Stockholm erbjuder nöjen och sevärdheter för alla smaker. Som besökare till huvudstaden har du egentligen inga begränsningar. Du kan välja att strosa omkring och besöka platser på måfå eller verkligen planera din sightseeing. Även om det finns en sevärdhet i varje kvarter i Stockholm, finns det några stadsdelar och kvarter som är lite mer spännande och lite mer intressanta än andra.

Gamla Stan

Stockholms gamla stadskärna, med anor från 1200-talet, är som ett enda stort friluftsmuseum. Här kan du promenera på Köpmangatan, som omnämns i skrift första gången redan år 1323, och passera genom Mårten Trotzigs gränd, som är Stockholms smalaste med en bredd på mindre än en meter. I den norra delen av Gamla stan ligger Stockholms slott med slottsmuseerna.

Hagaparken i Solna

Hagaparken i Solna, som ibland går under namnet Gustavianska parken, är en mycket udda plats – inte så mycket vad gäller parkens utformning och storlek, utan mer när det gäller alla de unika byggnader som parken rymmer. Här finns ett slott, Haga slott, och flera tempel och paviljonger och det finns flera bra hotell nära Friends Arena att välja bland om du vill bo i närheten av Hagaparken.

Hagaparken är i stort en produkt av Gustav III och hans storslagna fantasi, och den ena byggnaden är mer spektakulär och mer unik än den andra. Några byggnader du inte får missa att kika närmare på vid ett besök i Hagaparken är Koppartälten, Kinesiska paviljongen och Ekotemplet. Haga slott är bostad för kronprinsessparet och är därför inte öppet för allmänheten.

Vasamuseet

Vasamuseet är ett unikt sjöfartshistoriskt museum. museum i stockholmDen främsta sevärdheten är givetvis det osedvanligt välbevarande vraket av Regalskeppet Vasa, som snopet nog förliste på sin jungfrutur år 1628. Skeppshallen med skeppet i sin fulla längd är en imponerande plats och som besökare kan du ta del av all tänkbar fakta både kring skeppet och Sverige under 1600-talet. Det är inte så konstigt att Vasamuseet har över en miljon besökare varje år.

Skansen

Skansen är ett av de äldsta friluftsmuseerna i världen. Hit har genom åren ett hundratal byggnader och gårdar från alla delar av Sverige flyttats för att bygga upp ett Sverige i miniatyr. I många av husen pågår hantverksverksamhet av olika slag och det finns också ett och annat museum att besöka. Skansen är emellertid inte bara ett friluftsmuseum. Här finns också Stockholms djurpark som ståtar både med vilda nordiska djur och vilda exotiska djur. I december är Skansen Stockholms absolut största sevärdhet, med den berömda julmarknaden som paradnummer.