Kommunikationerna till och från Stockholm samt inom Stockholm med alla stadsdelar och förorter är alldeles utmärka. Fattas vore väl annat – om inte kommunikationerna fungerar, minskar ju stadens attraktion för besökare. Stockholmarna själva blir väl inte så glada heller!

Stockholm har ett väl utbyggt nät av både bilvägar och spårburen trafik. Dessutom finns både Arlanda flygplats och Bromma flygplats i närheten av staden.

Biltrafik och busslinjer

Att köra bil i Stockholm är inte så knepigt som man kan tro. De senaste decennierna har det gjorts betydande insatser för att skapa smarta genomfartsleder genom staden. kommunikation i stockholmNågra av trafiklederna kan emellanåt bli överbelastade, till både lokalbefolkningens och turisternas förtret, men klart är att trafiken flyter på bättre i Stockholm än i andra jämförbara städer. En sak att tänka på, är emellertid att du för att få köra på vissa vägar i Stockholm måste betala vägtull, eller trängselskatt, som är den officiella benämningen. Kontakta gärna Transportstyrelsen för mer information innan du reser till Stockholm.

Ett enklare och framför allt mer bekvämt sätt att ta sig runt i Stockholm är att åka buss. Busslinjenätet i huvudstaden är mycket väl utbyggt, både på längden och tvären, och även relativt finmaskigt i de flesta stadsdelar.

Tunnelbana

Stockholms tunnelbana omfattar strax över 100 stationer från Akalla i norr till Farsta Strand i söder och från Norsborg i väster till Skarpnäck i höger. Med tunnelbanan tar du dig snabbt och enkelt mellan destinationer i hela Storstockholm. Tunnelbanan är det absolut smidigaste färdsättet för de flesta resor inom staden.

Pendeltåg

Stockholms pendeltågssystem omfattar sex linjer (33-38) med en sammanlagd linjelängd på 241 km. Huvudlinjerna är Märsta–Södertälje C och Bålsta–Nynäshamn. Dessa linjer har regelbunden trafik under större delen av dygnets timmar. Dagtid råder 7-minuters alternativt 15-minuterstrafik. Övriga linjer är Upplands Väsby–Nynäshamn, Tumba–Kungsängen, Södertälje C–Gnesta och (Tumba–)Älvsjö–Uppsala.

Flygplatser

Stockholm-Arlanda flygplats, som ligger nästan mitt emellan Stockholm och Uppsala, är Sveriges största internationella flygplats med anslutningar till de flesta större hubbar i Europa och även några anslutningar till andra kontinenter. Stockholm-Bromma flygplats, som ligger knappa milen från centrala Stockholm, är också av internationell karaktär, men utbudet av flygresor utomlands är mindre än på Stockholm-Arlanda.